Montapas is een gemeente in de departement Niévre. Regio Bourgogne-Frans-Comté en telt 288 inwoners.

Vanaf Amsterdam is het ongeveer 850 kilometer als je via Parijs rijdt. Met het openbaar vervoer is er een goede verbinding. Zelf heb ik regelmatig de reis gemaakt met het openbaar vervoer. Ik begon mijn reis op Schiphol, met de Thallys. Binnen de drie uur in Parijs, gare du nord. Overstappen naar gare de Bercy. Dat kan met de metro. Te voet, of met de taxi. Vanaf bercy gaat de trein richting Nevers. Daar gaat een bus richting Alluy, Alluy ligt vlakbij Montapas. Makkelijker is het om in Nevers een auto te huren. Tot zo het stukje vervoer.

Nu over het plaatsje Montapas en de omgeving Montapas. Op een paar minuten afstand ligt een prachtig meer etang de la chênaie. Zelf ben ik er vaak geweest, je kunt om het meer heen wandelen. Je kunt verkoeling zoeken onder de bomen. Voor de kinderen en zon liefhebbers is er een klein zandstrand. Lekker zwemmen in het meer is uiteraard ook mogelijk. Het meer is 2 hectare groot. Montapas ligt net buiten het natuurgebied “Parc du Morvan”, dit granietmassief is 174.000 hectare groot. Bergen en heuvels, bossen, meren en snelstromende riviertjes. Hier kun je fietsen, wandelen, kajakken en paardrijden. Mooi is de Mont Beuvray. Met het museum Bibracte.

Met een hoogte van 821 meter kijkt de Mont Beuvray uit over steden en bossen. Vroeger leefden hier de Galliërs. In het museum van Bibracte komt de oude tijd van de Galliërs weer tot leven. Bibracte was de naam van een Gallische vestigingstad. Geïdentificeerd met het huidige Mont Beuvray. De naam Bibracte betekent mogelijk dubbel versterkt. Bijna iedereen kent wel Asterix en Obelix dappere Kelten die de strijd aan gingen met de Romeinen. Maar wat weten we verder van de Kelten? In de Bourgogne kom je restanten tegen van de Keltische cultuur. Bibracte is één van die overblijfselen. In de Morvan gelegen. Het met vestigingsmuur omringde Bibracte was de hoofdstad van één van de machtigste volkeren van Gallië. Vercingetorix werd er in 52 voor Christus uitgeroepen tot leider van de Gallische coalitie waarin de verschillende Keltische volken zich verenigden tegen de Romeinen. Een gemeenschap met duizenden inwoners bevond zich op deze veilige plek, diep gelegen in het bos. Deze plek is later verlaten. En werd door de Romeinen ingeruild voor het strategischer gelegen Autun. Maar de verlaten stad is één van de belangrijkste bronnen van onze kennis van de Kelten en hun beschaving. Ieder jaar komen er studenten archeologie en geschiedenis uit diverse landen om weer een stukje op te graven, uit het verleden. Je kunt de studenten aan het werk zien met schepjes en kwastjes. In het najaar worden alle opgravingen weer afgedekt. De opgravingen zijn verdeeld over een groot terrein en je kunt te voet of met de bus naar boven.

Het is een prachtig bos. Met overblijfselen van oude gevlochten hagen van verwrongen bomen. Ook kom je de Pierre de la Wivre tegen. La Wivre half vrouw half slang, met twee drakenvleugels, verbergt in de diepe holtes van het rots. Samen met schatten en edelstenen. Er is een legende over la wivre. Heel in het kort, één keer per jaar bracht la wivre haar schatten naar de grote imposante rots. Het wezen had al haar kracht nodig om de rots op te krijgen. Ze deed dit op Paaszondag en verspreiden de schat onder de stralen van de zon. De legende beweert dat als een arme man kruimels over de schat zou strooien alle kostbaarheden van hem zouden zijn. Een man uit Glux, (Glux en Glenne een klein plaatsje vlakbij de rots) lukte het in de eerste instantie om bij de schat te komen en broodkruimels over de schat te gooien. Eerst had het wezen het niet door maar uiteindelijk wel. Het wezen wilde niet zijn vernedering toegeven en daarom veranderde het wezen zichzelf in een mooie verleidelijke vrouw. De man komt in de verleiding, thuis heeft hij een vrouw en kinderen waar hij zielsveel van houdt. Toch is de verleiding te zwaar en kust hij de vrouw (eigenlijk het wezen) Vervolgens vertrekt de man na enige tijd. Hij heeft een grote lach op zijn gezicht. Hij was één met het verleidelijke wezen geweest en hij heeft de schat bij zich. Vooral dit laatste maakte hem heel blij. Zo blij dat hij de tweede voorwaarde vergeet. Behalve broodkruimels over de schat gooien moest hij ook de dichtstbijzijnde stroom oversteken. In zijn hoofd dacht hij alleen aan de schat en aan de verleidelijke vrouw. Hij vergat over te steken bij de stroom. Toen hij thuis kwam, zat er geen schat in zijn jutezak maar grote zwerfstenen. Op de legende zijn meerdere varianten maar deze bovenstaande is degene die ik ken.

De belangrijkste opgravingen staan in de grote musea maar het museum op de plaats toont replica’s en geeft met maquettes en reconstructies een goed beeld van het leven en de geschiedenis van de Kelten. Ook is er beeldmateriaal. Met een audiotour ook in het Nederlands zal het voelen of de Kelten weer leven op Mont Beuvray. In de zomer kun je hier ook Keltisch eten compleet met gerstebier. Van houten borden. Voor informatie en openingstijden kijk even op de site Museum Bibracte. Op YouTube zijn er ook filmpjes te vinden.

Ik heb zelf 7 jaar gewoond in Chaumard in het hartje van de Morvan. Het is er zalig rustig en toch hoef je je er niet te vervelen. Aan het einde van Chaumard ligt het stuwmeer “Lac de Pannesiere”, hier kan je zonnen, zwemmen en vissen. Iets verder ligt het meer “Lac de Settons”, met meerdere watersport mogelijkheden. Dit meer is iets commerciëler, er zijn veel restaurants en je kunt er waterfietsen huren. Ook is er een waterval in de buurt. “Saut de Gouloux”, heet die waterval. Veel van de plekken die ik beschrijf heb ik zelf bezocht. De foto’s die ik gebruik komen uit mijn eigen fotoarchief. Verder zijn er nog 2 meren Étang de Merle meer met zandstrand, hier kan je ook fijn wandelen. En Étang de Vaux et de Baye hier kan je zeilen, vissen, zwemmen, wandelen en het is de start van een boottocht op het Canal du Nivernais. In de buurt en langs het Canal de Nivernais kun je zalig wandelen en fietsen. Bij mijn AirBenB wil ik enkele fietsen zetten voor huurders. Mocht je andere fietsen willen, dan zijn er verhuur locaties, van fietsen in de buurt. In de omgeving van Montapas vind je veel authentieke dorpjes zoals Château- Chinon, Décize, Chatillon en Bazois enz. Ook zijn er in deze omgeving veel brocantes en vide greniers. Bijna iedere weekend is er wel één. Ik zal een lijst gaan maken waar de brocantes te vinden zijn. Verder veel week markten, dorpsfeesten en braderieën.

Steden in de omgeving zijn Autun met de beroemde kathedraal Saint-Lazare. Autun is een gezellige gastvrije stad, vol kleine restaurants, bistro’s en terrassen. De overblijfselen uit de Romeinse tijd en veel huizen uit de middeleeuwen laten dat zien. Verder uit die tijd het openlucht theater en de stadsmuren.

Voor liefhebbers van de welness is er het plaatsje Saint Honoré-les-Bains, de thermen zijn bekend om hun weldadige werking. Het masserende warme bronwater zorgt voor geestelijke en lichamelijke welzijn. Of neem een bronwater massage met etherische oliën, die ontspanning en balans geven en een herboren gevoel zal na afloop voelbaar zijn.

Richting de prachtige stad Dijon kom je door het wijngebied Beaune. Beaune en omgeving staat bekend om zijn mooie wijnen. Tijdens je rit rij je door uitgestrekte wijngaarden, landhuizen en kastelen. Veel leuke dorpjes, en wie van antiek houdt, bezoek zeker het dorpje Nolay. Dijon is een elegante prachtige stad in het zuidoosten van het departement Côte d’Or. In de regio Bourgogne-Franche-Comté. Vanaf Montapas is het ongeveer tweeënhalf uur rijden maar dat is deze historische stad meer dan waard. Er zijn verschillende imposante monumenten en een bijzonder levendig centrum. Onder de heerschap van de hertogen van Bourgondië was Dijon tijdens de 14e en 15e eeuw één van de grote steden van Europa. In de 17e en 18e eeuw was Dijon opnieuw rijk. Vandaag de dag is Dijon bruisend modern en een stad waar je zalig kunt wandelen en veel kunt ontdekken. Tussen de middeleeuwen en historische gebouwen. Dijon heeft een verrassende keuken. Laat je betoveren door de hoofdstad van de Bourgogne. In de Bourgogne is veel te zien, nog enkele tips.

De abdij van Fontenay één van de bekendste bezienswaardigheden van de Bourgogne. In het plaatsje Montbard Noord Bourgogne. Het prachtige klooster geeft een goed beeld van een zelfvoorziend cisterciënzer abdij. De abdij is het middelpunt van een groene vallei afgelegen van de bewoonde wereld. Je kunt er zalig wandelen. Het gebouw wordt omringd door een muur en is gebouwd in Romaanse stijl. Het gebouw is gesticht in 1119 en is het oudste klooster van Frankrijk. En het best bewaarde van Europa. Tijdens je bezoek waan je je een monnik uit de 12e eeuw. Je ontdekt veel ook is er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen. Soms zijn er demonstraties van de smitshamer in de smederij. De abdij staat op de werelderfgoedlijst van Unesco Het kasteel van Cormatin Het kasteel van Cormatin is prachtig. Het ligt in het zuiden van de Bourgogne. Ooit was het een burcht maar het is in de 17e eeuw omgebouwd tot kasteel. Het interieur is prachtig en vol invloeden van de Renaissance. Het is één van de weinige kastelen uit de 17e eeuw die nog over zijn in Frankrijk. Ook buiten is het prachtig groene tuinen, fonteinen en bloemen.

Vézelay ligt aan de rand van de Morvan. Dit stadje ligt op de heuvel boven het dal van de Cure. Je hebt hier een magnifiek uitzicht. Het is een echte pelgrimsstad want vroeger bood de stad onderdak aan de pelgrims die op bedevaartstocht waren. Vézelay ligt op de route Santiago de Compostella. De basiliek Sainte-Madeleine is echt een hoogtepunt. Je kunt de basiliek van binnen en buiten bezoeken. Maak een wandeling door dit stadje er staan nog delen van de stadsmuur er zijn veel mooie pleinen met historische gebouwen. Winkeltjes en restaurants.

Nu iets heel leuks: Fietsen over treinspoor Vélorail du Morvan Voor iedereen die wel wil fietsen maar niet over de weg. Met de vélorail du Morvan kan je met een elektrische fietskar over een voormalig treinspoor rijden. In de buurt van Autun is deze leuke activiteit. En grenst aan de Morvan. Vanaf Cordesse tot Manlay dat ongeveer 11 kilometer verderop ligt. Daar kun je even een rustpauze houden om vervolgens weer terug te keren. Er is ook een kortere route dan keer je al in Barnay. In dat geval rij je ongeveer 8 kilometer over het spoor. Je vertrekt dus vavaf Cordesse, na een korte instructie. Na ongeveer 100 meter moet je afstappen om de kar de weg over te duwen. Maar daarna kun je redelijk ongehinderd fietsen. Met elektrische trapondersteuning, wat absoluut fijn is op de stukken waarbij het parcours stijgt. De trapondersteuning zit maar aan één kant, de andere fietser moet het op eigen kracht doen. De snelheid van de fietskar is begrensd op 20 kilometer. Dat is wel zo fijn bij de dalingen, je gaat nooit sneller dan 20 kilometer. De route is afwisselend, soms tussen de bomen en struiken. Soms lopen er delen door het open veld. Je kunt met vier personen op de fietskar, dus je kunt afwisselen. Er zijn vaste dagen en vertrektijden. Op vrijdagavond is er een speciale tocht waarbij je in Barnay slakken kan proeven bij een slakkenkweekerij. Mocht je niet van slakken houden dan kun je gaan picknicken. Een geweldig leuk uitje waarbij je het Bourgondische landschap weer eens anders kan bekijken. Mocht je dit uitstapje willen gaan maken bij vélorail du Morvan dan kun je online reserveren. Het uitstapje is vanaf mei tot en met eind oktober. Op de site zie je de dagen en tijden. En eventuele speciale activiteiten. Ook is er een leuk filmpje van deze fietskar. https://www.google.com/amp/s/lekkerwegnaarfrankrijk.nl/fietsen-velorail-morvan/%3famp Als je na de site gaat zie je het filmpje.

De Morvan is een waterrijk gebied er zijn stuwdammen aangelegd en daardoor zijn grote meren ontstaan. Fijn om te zwemmen of om met een bootje of luchtbed het water op te gaan. Bij het lac des Settons en het lac de Panncière kan je een kajak of kano huren. Even ter info het verschil tussen kano en kajak. In een kajak vaar je met een peddel met aan beide kanten een peddelblad. Vaar je in een kano dan vaar je met een peddel met een steel en één peddelblad. Om die reden wordt kajakken vaak solo gedaan en kanoën vaak met z’n tweeën of drieën. Als je varen op de meren te rustig vindt dan zijn er ook plekken waar echt wildwatervaren mogelijk is. In de Morvan is plek voor de beginnende kanoërs als wel voor de waaghalzen. Recreatief en voor echte professionals. De Morvan was de plek voor het Europees en voor de Franse kampioenschappen wildwatervaren. Beide kampioenschappen vonden plaats op de Chalaux. De Franse kampioenschappen eind juli 2013. Beginners kunnen varen op de Cure.

Het echte wildwatervaren is op de Chalaux. Een tocht vol uitdagingen, zo moet je goed insturen om de dam bij de watermolen te passeren. Als dit gelukt is duwt de rivier je met kracht weer verder. Op meerdere plekken zitten kleine stroomversnellingen. Maar je kunt ook kiezen om een kanotocht te maken op de Cure. De Cure voert je langs vele bezienswaardigheden. Je peddelt onder de twee bruggen van Pierre-Perthuis door. De grote brug torent boven de oude brug uit 1770 met 35 meter hoogte. “Les deux ponts”, de twee bruggen. Verderop “La Roche Percée”, een vreemde uitgesleten steen die een natuurlijke brug vormt en een geologische bezienswaardigheid is.

Aan het eind van de tocht zie je Vézelay liggen, hooggelegen op een heuvel rondom de basiliek Sainte-Madeleine. Er twee organisaties die kanotochten vanuit Saint Père organiseren met een parcours dat varieert van 4 tot 18 kilometer: Avallon Morvan Canoë Kayak of AB Loisirs. Vanaf Saint Père wordt je naar het vertrekpunt gebracht en stroomafwaarts peddel je in één tot vijf uur terug. Daarnaast kun je tochten maken op de Chalaux met een eigen kano of kayak. Ook kun je via Angie raften op de Cure en Chalaux. De minimum leeftijd hiervoor is 14 jaar. Als je met eigen materiaal en op eigen gelegenheid gaat, houd dan de agenda in de gaten, het waterpeil wordt gestuurd vanuit de stuwmeren. Bovendien zijn sommige dagen gereserveerd voor wedstrijden. Zie hiervoor de agenda op de site van het regionaal comité Canoe Kayak Bourgogne.

Tot slot is er nog de mogelijkheid om in de zuidelijke Morvan een tocht op de Arroux te maken. Bronvermeldingen : Passie voor Frankrijk, Marion van Amelrooij Lekker weg naar Frankrijk Zin in Frankrijk France.fr In combinatie met eigen ervaringen, foto’s en teksten gecombineerd.

Advertentie