


Watermeloenschillen gooi ze niet weg want ze zijn verrassend lekker!
Pastèque is de naam van de watermeloen in het Frans. De maanden juni t/m augustus is de aanvoer het grootst. Toch liggen er bij ons in de Bourgogne de hele maand mei ook al zalige watermeloenen. Meloenen doen het goed in/als voorgerecht, smoothies, salades en zelfs in hartige gerechten. Zelf serveer ik ook altijd watermeloen blokjes bij de barbecue. Het is lastig om te zien of de watermeloen rijp is. Door even op de watermeloen te kloppen kan je het meestal wel horen, de watermeloen moet hol klinken. Een watermeloen bestaat voor 95% uit water. In het rozerode vruchtvlees zit veel ijzer, vitamine C en lycopeen. Bij andere meloen soorten zitten de pitten in het midden bij elkaar, bij de watermeloen zitten ze verspreid ingebed in het rozerode vruchtvlees. De watermeloen is familie van de komkommer en de pompoen het is een vruchtgroenten. Mijn twee recepten zijn bedoeld om iets lekkers te maken van de schil van de watermeloen. Eerst was ik de watermeloen goed. Dan snijd ik de watermeloen in grote parten. Je moet het rozerode vruchtvlees wegsnijden (en opeten;) je houdt de dikke schil over. Nu schil je met bijvoorbeeld een scherpe dunschiller het harde groene laagje weg, dat is een beetje priegelwerk. Uiteindelijk blijft de witte laag over die snijd je in kleine blokjes. Die blokjes laat ik een paar uur of een nachtje in het water staan. Daarna afgieten en goed uit laten lekken. Nu kan je verschillende recepten maken met de witte watermeloenschil, ik heb twee favorieten, de één is een chutney ervan maken. Daarvoor heb je nodig:
Ongeveer 3 kopjes watermeloenschil (zonder groen)
100 gram suiker, 4 eetlepels appelazijn, 1 eetlepel gember poeder, of anderhalve centimeter verse geraspte gember, 4 tenen knoflook uitgeperst, zout en chilivlokken. Dit is een standaard recept als je meer zoetzuur wil kan je meer suiker toevoegen. En hoeveelheden zijn betreffende de watermeloenschil moeilijk aan te geven want dat ligt aan de dikte en grote van de watermeloenschil. Dus experimenteren is in het begin nodig tot je de perfecte verhoudingen hebt gevonden qua smaak. Doe alle ingrediënten in een pan. Breng aan de kook laat vervolgens met de deksel erop zachtjes een half uurtje pruttelen. Schenk de chutney in schone potten. De chutney van watermeloenschil blijft in de koelkast enkele weken goed.
Mijn tweede toepassing is het inmaken van de watermeloenschil, eigenlijk maak ik de watermeloenschil net zo in zoals ik augurkjes inmaak. Dit keer had ik genoeg watermeloenschil voor ongeveer twee grote potten, voor het inmaken heb ik gebruikt: 2 eetlepels zout, 1 eetlepel kruiden bijvoorbeeld mosterdzaad, chilipeper, peperkorrels garam massala, pigmentbessen enz,enz…
2 deciliter azijn, ik gebruik appelazijn. 1 deciliter water, 3 eetlepels suiker. Ook hier is het lastig om het recept tot op de millimeter nauwkeurig op te schrijven, je moet experimenteren, belangrijk is wel dat de potten goed met vocht gevuld worden. Dit keer had ik wat over, dat werd een halve pot vol, die maak ik dan als eerste op. Wil je het recept veranderen kies dan voor een andere verhouding qua suiker en azijn maar ga niet meer water toevoegen dat zorgt voor verdunning en daardoor wordt het zoetzuur minder lang houdbaar. Doe alle ingrediënten in de pan breng aan de kook, voeg de watermeloenschil toe. Laat een half uurtje pruttelen met de deksel erop. Doe alles in de schone potten, laat afkoelen en zet weg. Als de pot afgekoeld is en vacuüm is getrokken blijft de ingemaakte watermeloenschil maandenlang goed. Geopende potten bewaar die in je koelkast. De ingemaakte watermeloenschil proeft een beetje als zoetzure augurkjes.
Prachtig om dus alles van de watermeloen te gebruiken.
Foto’s uit eigen fotoarchief en recepten uit mijn kookschriftje #atelierphilippine #illustrationartists #bourgogne #schrijvenisleuk #puurnatuur #inmaken #leefstyl #blogger #Blog #meloen #watermeloen #lekker #zomer #watermeloenschilinmaken #doodeling #drawing #kookboek #kookschrift #illustrator #workshops