Kappertjes van de lage landen gemaakt, van madeliefjes knopjes, heel goed gelukt ðŸ˜‹

Half april heb ik madeliefjes-knopjes ingemaakt, hier in Frankrijk staat het er vol mee (maar eigenlijk in veel landen staan de madeliefjes) vandaag het resultaat!
Madeliefjes, wie wordt er niet vrolijk van?
Vooral zo’n groot weiland vol madeliefjes. Madeliefjes zitten vol symboliek. Al eeuwenlang wordt de mens geïnspireerd door de madeliefjes. Het gele hart, de witte bloemblaadjes soms met een roze rode rand. Het madeliefje heeft veel bijnamen: meibloempje, pinksterbloempje, mariabloempje, grasbloempje en maagdeliefje. Ik heb vandaag mijn madeliefjes ingemaakt, ze noemen soms deze ingemaakte madeliefjes ook wel “kappertjes van de lage landen”. Het is een leuk werkje, eerst heb ik madeliefjes in de knop geplukt, er zitten ook wat knoppen van paardenbloemen bij maar die kan je ook gebruiken. Je moet vroeg plukken dan zitten de madeliefjes nog in de knop. Maar ik heb gemerkt dat de madeliefjes die iets open staan, zich meestal wel sluiten in het azijnmengsel. Bij een middelgrote weckpot heb je zo’n 250 madeliefjes in de knop nodig. Als de madeliefjes in de pot zitten moet deze iets over de helft, tot 2/3, gevuld zijn. Zorg er wel voor dat de weckpot en deksel goed schoon is. Laat de azijn net niet koken, voeg de ingrediënten toe, je bepaalt zelf hoe gekruid je je kappertjes maakt. Laat de ingrediënten 20 minuten trekken, daarna heb ik het azijnmengsel gezeefd. Voeg het azijnmengsel bij de madeliefjes, in de pot. Zorg dat je weckpot helemaal vol is. Sluit de weckpot, zet op een donkere koele plek voor een paar weken. Zorg ook altijd voor een duidelijk etiket met alle informatie over de inhoud van de pot. Bijvoorbeeld de datum, en wanneer het klaar is. Mijn madeliefjes kappertjes zijn pittig, ik heb veel mosterd kruiden en gekneusde peperkorrels gebruikt. Ik hou van deze smaak. Ook heb ik de traditionele kappertjes geproefd, beide varianten zijn heel lekker!  Dus voor herhaling vatbaar. Mijn kappertjes zijn een soort zout/zure smaakmakertjes. Lekker in de salade maar ook in de pasta. Ook zijn mijn madeliefjes kappertjes zalig bij zalm, pizza, carpaccio, tonijnsalade en in een olijventapenade.  Een super waardevolle toevoeging voor/bij bijna elke maaltijd. Pluk alleen wat je nodig hebt. En bij twijfel niet het madeliefje eten, wild plukken is fantastisch maar het is belangrijk dat je zeker weet wat je plukt.
Foto’s uit eigen fotoarchief
Recept uit eigen kookschriftje
#atelierphilippine #madeliefjes #marguerite #kappertjes #puurnatuur #voedselbos #wildplukken #illustrationartists #kookboek #illustraties #schrijvenisleuk #blog #blogger #bourgogne #drawing #doodeling #frankrijk

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s