
15.000 eieren in één mega groot omelet, die getallen worden gezegd. De doorsnede van de pan varieert van anderhalve meter tot 4 meter, wordt er tevens gezegd. Toch schijnt men dit nodig te hebben om op tweede Paasdag het dorp Bessières van omelet te voorzien. Behalve de inwoners trekt het maken van het reusachtige omelet ook heel veel geïnteresseerde bezoekers. Sinds 1973 wordt in het dorp Bessières in de Haut-Garonne op tweede Paasdag dit enorme omelet gebakken. Het wordt gemaakt door de “Les Chevaliers de la Confrérie mondiale de l’Omelette”. Vertaald: “de Ridders van de mondiale Broederschap van de omelet”. De koks die die dag in actie komen dragen hoge koksmutsen. Het schijnt dat deze traditie zijn oorsprong heeft gemaakt in de tijd van Napoleon. Napoleon had met zijn soldaten zo genoten van een omelet in het dorp Bessières dat hij de inwoners om alle eieren vroeg om een super groot omelet te maken. De Franse zijn gek op omeletten, ook de zoete varianten, met Pasen staan die vaak op tafel. De zoete variant lijkt een beetje tussen een pannenkoek en omelet in te zitten maar is toch net even anders omdat er een extra eiwit bij wordt gebruikt. De Franse klappen dit omelet dubbel en doen dan binnenin banaan en Nutella. Of vers fruit van het seizoen, of gewoon puur. De hartige variant is met artisjok en bloedworst. Niet van die pudding bloedworst maar de Catalaanse versie die is wat steviger. In plaats van artisjok worden ook groene asperges gebruikt, liefst de wilde variant (binnenkort ook weer in mijn moestuin) Erbij wordt een simpele groene salade geserveerd en vers brood. Echte klassiekers uit de Franse keuken.
#aquarel #aquarelartist #aquarelle #frankrijk #blog #blogger #bourgogne #omelette #omelet #bessieres #bessières #tweedepaasdag #fransekeuken #klassieker #illustrator #illustratie #kookboek #traditie #atelierphilippine #parcdumorvan
