Gigot d’agneau

Een echte Franse klassieker voor Pasen “Le gigot d’agneau”, in het Nederlands “boterzachte lamsbout”.
Een traditioneel gerecht wat met Pasen op veel tafels staat. Zoals met bijna alle recepten zijn er veel variaties. Mijn recept is afkomstig van mijn Franse familie, van generatie op generatie. Mijn recept is simpel, ik gebruik het liefst verse kruiden, laurierblad, takje tijm en rozemarijn, ik heb een mooie kruidentuin en verse kruiden zijn zo aromatisch. Plet de knoflook maar pers h’m niet, later vis je hem er weer uit. Door hem te pletten geeft hij veel smaak en aroma. Wat ook ideaal aan dit recept is, je oven doet het werk. Wat even lastig is om de tijd te bepalen hoelang de lamsbout in de oven moet, dat ligt aan je oven en je smaakpapillen. Grof gezegd zou je kunnen zeggen 15 minuten per pond. Wat belangrijk is om je lamsbout regelmatig te bedruipen, lamsbout wordt snel te droog. Gebruik hiervoor het bakvet, waarin de lamsbout gebakken wordt. En eendenvet geeft die echte Franse smaak aan dit gerecht, dit vet gebruik ik ook bij het marineren. Traditioneel serveren de Franse er gebakken aardappeltjes bij, ook gebakken in eendenvet, haricots vert, flageolets (zijn een soort witte bonen) en/of geglaceerde wortels. Zelf ben ik niet zo’n vleeseter maar deze lamsbout hoort wel bij de Franse klassieke keuken en bij de Franse tradities.
Bronvermelding: mijn eigen kookschriftje
Fijne Paasdagen, Joyeuses Pâques 🐣
#aquarel #aquarelartist #aquarelle #blog #blogger #bourgogne #drawing #kookboek #kookschrift #doodeling #tradition #pasen #pâques #agneau #atelierphilippine #parcdumorvan #illustraties #illustrator #kookboeken #kookschrift #fransekeuken

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s