
Piperade Basque is een verrukkelijke groentenstoof uit het Franse Baskenland. Je kunt dit gerech qua smaak heet maken, de piment d’espelette heeft veel invloed op de dis. De naam komt denkelijk van “Béarnais piperada”, schotel van de hete Spaanse peper. Het woord piper (rode peper) is vervolgens overgegaan in Baskisch in de vorm biper/piper. Uiteindelijk werd het piperrade/piperade. De groentenstoof werd oorspronkelijk gemaakt in een pan van aardewerk. De groenten kunnen variëren maar er moeten pepers in zitten zoals: de groene peper, rode peper (landes peper) espelette peper, ui en tomaten. De piperade kan geserveerd worden als bijgerecht maar ook als hoofdgerecht. Dan worden er eieren toegevoegd, met rauwe ham, Bayonneham, schapenkaas, Baskische kip of lamsvlees. Ook leuk om te weten de kleuren van het gerecht, rood, groen en wit is een weerspiegeling van de Baskische vlag, de ikurriña. Sinds 1998 wordt elk jaar de 15e augustus een feest georganiseerd “de Piperadère”, het feest wordt gehouden in het stadje “Salies-de-Béarn”, In een culinaire strijd, strijden diverse teams om “de koning van de beste piperade”, te worden.
Bronvermelding: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Piperade
Eigen kookschriftje en ervaringen en recepten van mijn Franse familie.